Intoo koulutus ja digimainostoimisto - Sari Jokinen ja Maarit Fellman

Yhteinen firma ystävän kanssa, yhtiökumppanuus – uhka vai mahdollisuus?

TOP10 vinkkiä yrittäjyyteen. Mitä olemme kymmenessä vuodessa oppineet? Yhteinen yritys ystävän kanssa, yhtiökumppanuus, uhka vai mahdollisuus?


Maaliskuussa 2025 vietämme intoon 10-vuotista syntymäpäivää. Tasan kymmenen vuotta sitten irtisanouduimme vakituisista, hyväpalkkaisista työsuhteistamme ja hyppäsimme suoraan syvään päätyyn, päätoimisiksi yrittäjiksi ja yhtiökumppaneiksi.

Tyhjän päälle siis. Otimme pankkilainaa 40 tuhatta euroa, jotta saimme toiminnan alkuun. Yrittäjäksi ryhtyminen aikuisena sisältää enemmän riskejä, kuin nuorena. Varttuneemmalla iällä asuntolainat on maksettava ajallaan ja kotona on monta suuta ruokittavana. Paineita on onnistumiseen on enemmän.

Onko ystävän kanssa yrittäminen viisasta vai katastrofi?
Me emme ole koskaan, siis kertaakaan tämän kymmenen vuoden aikana, riidelleet mistään asiasta. Emme mistään.

TOP10 vinkkiä

Tämä yritys on meidän joukkue ja me pelataan samaan maaliin.”

✔️ Selkeä roolijako & yhteinen päämäärä
Sopikaa kuka vastaa mistäkin ja molemmat pysyvät omilla tonteillaan. Meillä työnjako oli alusta asti selvää, koska meidän osaamisalueet eivät ole päällekkäisiä. Toinen on markkinoinnin ja toinen taloushallinnon ammattilainen. Maarit ei neuvo kirjanpidossa, eikä Sari markkinoinnissa.
Yrittäjyys ei ole meille pientä harrastelua, vaan olemme halunneet rakentaa kestävää liiketoimintaa, kasvattaa yritystä ja työllistää. Tämä yritys on meidän joukkue ja me pelataan samaan maaliin.

✔️ Luottamus yhtiökumppaniin.
Meillä se on toiminut aina 100 %. Kumpikin tietää, että molemmat yrittää varmasti parhaansa omalla tontillaan. Yrittäjyyden kolmantena vuonna panostimme lakimiehen laatimaan osakassopimukseen, jossa on sovittu kaikki mahdolliset skenaariot, lähtien toisen sairastumisesta tai kuolemasta, yrityksen myyntitilanteeseen.


✔️
Uusien asioiden opettelu.
Yrittäminen on jatkuvaa uuden opettelua. Vaikka eteen tulisi mikä ongelma, siitä selvitään, kun ryhdytään asiaa selvittelemään ja opettelemaan. Tämä 10 vuotta on ollut yrittäjyyden korkeakoulu. Yhtään ei voi jäädä lepäilemään, tai luulla osaavansa jo kaiken.

Takki kääntyy tarvittaessa kahdessa sekunnissa.”


✔️ Ei keskinäistä kilpailua.
Meillä ei ole väliä kuka keksi minkäkin idean. Pääasia, että joku keksii. Kummallakaan ei ole tarvetta korostaa omaa hyvyyttään, jättää omaa käden jälkeään päätökseen tai väkisin jyrätä omaa ideaa eteenpäin. Yrityksen etu ratkaisee aina. Tämä on varmasti myös luonnekysymys, mutta me olemme hyvin diplomaattisia toisiamme kohtaan. Ja joustavia omissa mielipiteissämme. Takki kääntyy tarvittaessa kahdessa sekunnissa.

✔️ Rahat jaetaan puoliksi.
Tämä sovittiin yrittäjyyden ensimmäisenä päivänä. Kaikki jaetaan 50/50 ja piste. Molemmat saavat täsmälleen yhtä paljon, riippumatta siitä kuka on tehnyt mitäkin. Koskaan ei olla oltu erimielisiä tästä, eikä raha ole aiheuttanut meille minkäänlaista kiistaa.
Raha on todennäköisesti yrityksissä yhtiökumppaneiden suurin kiistanaihe. Jakautuuko rahat oikeudenmukaisesti ja ryhdytään laskemaan työtunteja. Se ei pääty ikinä hyvin.


✔️
Nopea päätöksenteko ja reagointi ongelmiin.
Olemme pystyneet reagoimaan ja toimimaan tarvittaessa nopeasti. Koronapandemia oli tästä yksi esimerkki. Se oli meille ensin katastrofi, mutta nopealla reagoinnilla olimme pandemia-ajan hyötyjä.
Emme jää vellomaan ongelmaan, vaan siihen on leivottava edes joku ratkaisu. Aina se ei ole oikea, mutta teemme korjausliikkeet ja suuntaamme uudestaan. Pääasia että ei pysähdytä.

Ilman markkinointia ei tule myyntiä.”

✔️ Ympärillä olevat ihmiset.
Yritystoimintaa ei voi rakentaa ilman ympärillä olevia ihmisiä.
Hyvä henkilökunta on meille kullan arvoinen. Heidän ammattitaidolla ja työpanoksella me pääsemme joka päivä yhdessä eteenpäin. Tärkeintä on hyväntuulinen työyhteisö, johon on joka päivä kiva tulla.
Verkostossa olevat kouluttajat ja yhteistyökumppanit ovat meille todella arvokasta pääomaa. Ihmiset tekevät ihmisten kanssa töitä, eivät organisaatiot keskenään. Meillä on ollut suuri onni kohdata upeita ihmisiä, joiden kanssa on ollut vilpittömän kivaa tehdä töitä.



✔️ Ilman markkinointia ei tule myyntiä.
Markkinointi on investointi tulevaan. Se on ollut yhteinen käsityksemme alusta lähtien ja olemme käyttäneet paljon rahaa markkinointiin.


✔️ Talousasiat täytyy olla mintissä.
Jos taloudenseuranta on retuperällä, tuskin on yrityksen kannattavuuskaan hyvällä tolalla. Markkinointi-ihminenkin on nykyään rakastunut kuukausikohtaiseen kassavirtalaskelmaan.


✔️ Myönteinen, realistinen ajattelu.
Yritystoiminnan alusta saakka, meidän yhteinen sanonta on ollut ”varrrmasti onnistuu…”. Jos ei itse usko omaan tekemiseen tai ideoiden menestymiseen, niin kuka sitten? Ei kuitenkaan rakenneta tyhjiä pilvilinnoja.
Paljon on asioita mennyt vihkoon näiden kymmenen vuoden aikana, mutta enimmäkseen me ollaan onnistuttu.

Ja loppusanoiksi vielä: laadukas tekeminen. Pitkäkestoinen yritystoiminta voi perustua vain erinomaisesti tehtyyn työhön, tyytyväisiin asiakkaisiin ja aitoon asiakaslähtöisyyteen. Fuskaamalla ei voi menestyä.




Maarit Fellman

Kirjoittaja

Maarit Fellman
Pitkän linjan markkinoinnin ammattilainen. Marinoitunut monessa sopassa, nähnyt alaa mainostoimiston, median ja mainostajan näkövinkkelistä. Intoo yrittäjä ja verkkokauppias.

Varaa maksuton konsultaatio

Tarvitsetko ammattilaisen näkemyksen?
Soitellaan ja käydään yhdessä läpi sinun yritykselle parhaat digimarkkinoinnin keinot. Saat ajatuksia, ideoita ja vinkkejä markkinoinnin tehostamiseen.

Tilaa uutiskirje

Liity Intoo-uutiskirjeen tilaajaksi ja pysy ajan tasalla uusista koulutuksista – kuulet niistä ensimmäisten joukossa!

Heräsikö kysyttävää?

Lähetä viesti, ja olemme yhteydessä sinuun sähköpostitse.